Humor als mooi doosje voor mijn verdriet

Huis tuin en keukentips

Hoe ga ik om met verdriet/tegenslag?

Een belangrijk thema als mensen in therapie gaan heeft te maken met verdriet en tegenslag. Het leven gaat anders dan verwacht, je bent teleurgesteld in anderen of jezelf en wat nu? Wat kan je zelf doen, welke invloed heb je op je omstandigheden en waar sta je met lege handen en kan je het daarbij uithouden? Ik ging op bezoek bij mijn tante Rijkje (naamgenoot!). Een vrouw met levenservaring, alleenstaand, moeder, hardwerkend in de ouderenzorg, gedreven en ondernemend. Daarbij recht voor zijn raap in haar uitspraken die soms ook schuren, maar die voortkomen uit het spreekwoordelijke hart van goud. Type ruwe bolster, blanke pit. Ik wil graag haar wijsheden met jullie delen.

‘Humor is een mooi doosje om je verdriet in te bewaren’

Allereerst sprak tante Rijkje deze zin uit die belangrijk is voor haar. Humor die zij bewust inzet in haar werk met oudere mensen. Expres een kleurrijke bril opzetten om de aandacht af te leiden van het geklaag. Maar ook voor haarzelf om het leven wat lichter en draaglijker te maken. Humor haalt de scherpe randjes weg en maakt het leven lichter.

‘Wat je aandacht geeft groeit’ 

Daarnaast is het een bewuste keuze van tante Rijkje om het negatieve klein te maken en het positieve in het leven uit te vergroten. Oftewel: wat je aandacht geeft, groeit. Hier schuurt het enigszins met mijn werk, omdat ik zelf geloof dat aandacht geven aan verdriet en pijn ook helend kan zijn. Iemand krijgt erkenning en dat kan juist helpen om het verdriet een plek te geven. 

‘Zie het leven als een Ikeakast’

Ondanks bovengenoemd verschil kwam tante Rijkje tot slot met een beeld van een Ikea kast met allemaal laatjes, plankjes, etc. waarin we elkaar vonden. Een kast om verdriet bijv. een plekje te geven in een mooi doosje. Je kan het erbij pakken wanneer je wil. Dat beeld van iets een plek geven is ook waar therapie bij helpt. Het aandacht geven aan verdriet is geen einddoel, maar helpt om weer verder te kunnen. Vanuit aandacht kan je verdriet een plek gaan geven en orde gaan scheppen. Je komt erachter waar je zelf wel invloed op hebt en waarop niet. Je kan daardoor beter zien waar je zelf verantwoordelijkheid te nemen hebt en wat je los mag laten. Waar je mag stoppen met vechten en je energie mag gebruiken voor het goede. Dat kan ook eng zijn, soms is vasthouden aan verdriet makkelijker, omdat we dat kennen, maar zonder dat we dat willen worden we dan een slachtoffer. Daarin is tante Rijkje een voorbeeld, zij kiest er hoe dan ook voor om zichzelf nooit te zien als het slachtoffer van omstandigheden en er altijd het beste van te maken. Dat is ook liefdevol naar jezelf, je gunt jezelf meer te zijn dan alleen slachtoffer. Je bent oneindig veel meer waard dan dat!

Tot slot heb ik gevraagd waar ze de inspiratie vandaan haalt om te leven zoals ze doet. Daarin noemde ze haar geloof in God. God die haar een spiegel voorhoudt. Soms om bij te sturen en op een ander moment om te laten zien wie ze mag zijn als geliefd mens. 

Ik heb genoten van de ontmoeting met tante Rijkje en zie dat haar manier van omgaan met het leven echt werkt. Doe je voordeel met haar ‘wijsheden’ en blijf vooral ook altijd kijken naar je eigen gebruiksaanwijzing. Zodat je lekker eigen-wijsheid volgt, net als tante Rijkje!