Waarom therapie?

Huis tuin en keukentips

Stel, het gaat wat minder lekker met je of ronduit slecht. Je geeft je leven een vijf of zesje, maar vermoed dat er meer in zit. Dan zijn er talloze dingen die je kunt doen of juist laten. Meer doen wat bij jou past, zoals sporten, op tijd naar bed gaan, een vriend opzoeken, leuke dingen doen, naar de sauna, noem maar op. Op juist wat slechte gewoonten schrappen. Eigenlijk allemaal zaken die je zelf ook wel kunt bedenken, maar waar je bij voorbaat al moe van wordt. Zelfs bij het opschrijven denk ik iets van ‘oja, bah, geen zin in’ en ‘ja natuurlijk, logisch van die standaardtips’.

Hoezo dan ook nog eens geld gaan uitgeven aan (psycho)therapie, wat is daar de meerwaarde van? Dan ga je nota bene betalen om je problemen uit te zoeken en erover te praten. En daarbij; zijn je problemen wel echt een probleem? In vergelijking met mensen die echt beroerde dingen meemaken valt het toch nog wel mee toch? En dat klopt. Er is altijd wel iemand met meer en grotere problemen dan jou. Een soort graadmeter wanneer therapie nodig zou zijn bestaat niet. Maar waarom daaraan beginnen? Een beetje ‘naar binnen kijken’, terwijl er echt beroerde dingen in de wereld gebeuren, knapt de wereld daar nou van op? En knap je er zelf eigenlijk wel van op….? Volgens mij allemaal goede en logische vragen en misschien kun je het eens aan iemand vragen die zoiets wel eens gedaan heeft: wat had jij eigenlijk aan therapie?

Als je het aan mij vraagt zou ik op dit moment zoiets zeggen: ik geloof in therapie, omdat alles wat in het groot gebeurt ook in het klein gebeurt in mij. Er is in mij liefde en haat, innerlijk conflict en vrede, soms ben ik helemaal ok met mijzelf en dan laat ik mijzelf weer keihard vallen, net zoals het er aan toe gaat in de wereld om moedeloos van te worden. Therapie helpt mij om al deze tegenstellingen onder ogen te zien en mij daartoe te verhouden. Oftewel om mens te zijn boordevol mogelijkheden en gemiste kansen en toch niet de hoop te verliezen. Het helpt mij de hoop levend te houden en dat kan ik weer toevoegen aan deze wereld. Door hoop de kans te geven in mij, hou ik het ook niet weg bij jou.

Ik ben benieuwd wat het mensen nog meer brengt; therapie. Hierboven stond iets wat ik zou zeggen, maar jij zou wat anders zeggen wat net zo goed klopt. Daarom wat is voor jou de toegevoegde waarde van therapie? Laat het mij gerust weten als je hier iets over te zeggen hebt!